Łopian – co warto o nim wiedzieć?

łopian

Ziołolecznictwo wykorzystuje wiele roślin, wśród których najbardziej znany jest rumianek, mięta, melisa i koper. Do sporządzania naparu i innych preparatów można wykorzystać między innymi: kwiat, korzeń, korę rośliny, owoce czy liście.

Łopian

Jest to roślina, która wbrew pozorom jest równie często stosowana w lecznictwie naturalnym. Jednak jej nazwa jest znacznie mniej obecnie słyszana, niż kiedyś. Rośnie najczęściej na nizinach, najczęściej w zaroślach, czy przydrożach.

Zapewne każdy kojarzy tą nietypową roślinę, ponieważ kwiatostan jej jest bardzo charakterystyczny. Kwiat ten jest kulisty w kolorze różowatym, który wykończony jest haczykowatymi łuskami. Łopianu nikt nie pomyli z innym kwiatem, to jest pewne.

Właściwości lecznicze łopianu

Zioło te zawiera liczne olejki eteryczne, które są bardzo cenione w lecznictwie. Warto podkreślić, że łopian świetnie sprawdza się we wczesnym etapie leczenia rozwijającej się cukrzycy. Dlatego w celu zmniejszenia insulinooporności i uregulowania cukru we krwi stosuje się owoc łopianu. Polecany jest również w przypadku licznych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Działa napotnie i moczopędnie, łagodzi objawy łojotoku – to także ważne lecznicze właściwości tej rośliny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zioła. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.